Blockchain in de praktijk

De potentie van blockchain voor overheden wordt meer en meer zichtbaar. De gemeente Haarlem kondigde onlangs in een blog op onze site al aan blockchain op de radar te hebben. Inmiddels is in de gemeente Rotterdam, in samenwerking met Cambridge Innovation Center Rotterdam (CIC) en adviesbureau Deloitte, een start gemaakt met een blockchaintoepassing voor het vastleggen van huurcontracten van vastgoed. Contracten afsluiten moet daardoor sneller een eenvoudiger worden.

Betalingen huursector

Deloitte meldt in een persbericht dat het gaat om een pilot, als onderdeel van de Roadmap Next Economy, een initiatief van 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Het doel van de pilot is om uiteindelijk huurbetalingen in de vastgoedsector te kunnen monitoren. ‘Bij een brede toepassing in de vastgoedsector zijn transacties in kortere tijd en tegen fors lagere transactiekosten te realiseren. Ook kunnen toekomstige investeringsbeslissingen over koop, verkoop en nieuwbouw datagedreven plaatsvinden’, zo meldt Jan Willem Santing, manager binnen het real estate team van Deloitte. Het vastleggen van juridisch bindende huurcontracten op blockchain zorgt volgens Deloitte voor meer efficiëntie en transparantie van vastgoed.

Disruptieve technologieën

De Roadmap Next Economy van de gemeente Rotterdam heeft als doel om vroegtijdig te experimenteren met potentieel disruptieve technologie, zoals blockchain. Daardoor kan de impact van een technologie voor de betrokken partijen beter worden bepaald. Rotterdam hoopt door middel van dit project een grote stap te zetten met het zelf toepassen en toepasbaar maken van blockchaintechnologie.

Hoe werkt Blockchain ook alweer?

Blockchain is een gedistribueerde database waarin transacties worden bijgehouden. Het is de technologie waar nu de ‘digitale munt’ Bitcoin op draait. De administratie van deze transacties is openbaar en decentraal, er is geen‘derde betrouwbare partij’ nodig die de transacties controleert en doorvoert. De technologie is met sterke cryptografie beveiligd. De verwachting is dat er met de technologie veel op administratiekosten bespaard kan worden.

Op binnenlandsbestuur.nl vind je, naast dit artikel, nog vele andere artikelen gerelateerd aan blockchain en de mogelijkheden daarvan voor overheden.

Een andere duidelijke uitleg over blockchain kwam ons onder ogen via Twitter:

 

Je kunt niet meer reageren.